Fair Trade koffie
rondjes

Fair Trade

 

Om een eerlijk product te kunnen verkopen is Café del Mar naar Guatemala geweest. Met eigen ogen heeft Café del Mar kunnen zien hoe groot de groep Quiché indianenfamilies leeft van dag tot dag. Met het inkomen dat zij op de koffielanderijen verdienen kunnen zij amper voorzien in de eerste levensbehoeften. Zij wonen in huisjes van organische materialen, afval en golfplaten of houten planken. De vloeren bestaan uit aarde. Deze aarde verandert regelmatig in modder door de zware regenbuien en gebrek aan afwateringssystemen.

Vaak is er maar één ruimte waarin de hele familie slaapt en waar ook wordt gekookt. De hele familie leeft van de opbrengst van het werk op de koffieplantage, waar de mannen en de vrouwen de rijpe rode bessen van de koffiestruiken plukken. Het plukken is erg arbeidsintensief en wordt alleen toegepast bij Arabica bonen. Een gemiddelde plukker plukt per dag tussen de 50 en 100 kg bessen. Van dit totale gewicht is echter maar 10 tot 20 kg koffiebonen. Koffie wordt geleverd in standaard balen van 46 kg. Een plukker doet er dus drie tot zes dagen over om een baal te vullen. Met deze baal op hun rug lopen ze de vulkaan af naar de drogerij.

Met de aankoop van onze koffie doneert u € 0.75  per kg aan een fonds, dat onder beheer staat van Stichting Solidaridad. Dat is ruim 10 x zoveel als de minimale toeslag die moet worden betaald om het label ‘fairtrade’ te mogen dragen (per baal van 69 kilo ruwe koffie $ 5,-). Op deze website kunt u de voortgang van het project volgen waar uw bijdragen aan worden gedoneerd. Met de donaties uit dit fonds zorgt Solidaridad metterdaad en ter plaatse voor efficiëntere koffieproductie en training voor boeren, mannen én vrouwen. Volgens Solidaridad ligt hier de belangrijkste sleutel tot het terugdringen van de armoede.
 

clear
Café del Mar ~ Guatemala Gran Reserva