Fair Trade koffie
rondjes

Fair Trade

 

Dit project is succesvol afgerond.

 

De gemeente Tucurú is 96 vierkante kilometer groot, het is gelegen op 476 meter boven zeeniveau. Populatiegrootte 28,421 (Telling 2002). Er wonen in Tucurú voornamelijk Queqchi' en Pocomchi etnische Maya minderheden. 82 % van de bevolking leeft in armoede: 15% van de bevolking heeft geen toegang tot water, 17% van de bevolking heeft geen toegang tot sanitaire voorzieningen, 58% van de bevolking is chronisch ondervoed.
Download Solidaridad verslag 2015
Download Solidaridad verslag 2014
Download Solidaridad verslag 2013

 

Het Tucurú koffieproject

Het project van Solidaridad in Tucurú heeft als doel het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bevolking op vier koffieplantages die in hun handen is. Hiervoor is het nodig dat de plantages rendabel worden en de koffie productie is hiervoor essentieel. Om dit doel te bereiken richt het project zich op de ontwikkeling van drie gemeenschappelijke koffieplantages op gebied van productie, verwerking, management en organisatie. De drie koffieplantages zijn tussen 2003 en 2007 in handen gekomen van de landarbeiders nadat de plantagehouders door de koffiecrisis, die van 2001-2005 geduurd heeft, failliet zijn gegaan. De projectactiviteiten zijn voornamelijk training en technisch assistentie ter versterking van de lokale organisatie van de boeren en ter verbetering van de competitiviteit van de koffieproductie op de plantages. De positie van de vrouwen wordt versterkt door specifieke activiteiten die geëntegreerd zijn in het koffieproject.

 

Behaalde resultaten

Het Tucurú project is begonnen in 2008. Het project heeft goede resultaten behaald op het gebied van organisatie. Op iedere plantage, La nueva Esperanza, La Paija en Chuchil is nu een gemotiveerde legale organisatie van de boeren (mannen en vrouwen) die de activiteiten voor de koffieproductie in goede banen leidt met behulp van het projectteam. De koffieproductie activiteiten worden geïntegreerd in de maïsteelt agenda, aangezien maïs een cultureel zeer belangrijk gewas is voor de Mayas. Een deel van de vrouwen hebben een alfabetiseringscursus en bewustzijnscursus gehad; de vrouwen worden mondiger. Dit heeft geleid tot een botsing tussen de mannen en het projectteam. Door de mannen meer te betrekken bij deze activiteiten en bepaalde regels op te stellen is het punt opgelost. Zo mogen de vrouwen wel reizen om te zien hoe op andere plekken oplossingen zijn gevonden, als hun mannen meereizen. Op het gebied van de koffieproductie zijn goede vorderingen gemaakt. Er wordt nieuwe koffie aangeplant (opgekweekt door de vrouwen) en de oude bomen worden goed gesnoeid en bemest. De machines voor de verwerking moeten nog flink verbeterd worden en daarvoor is geld nodig. Voor de verkoop van de koffie hebben de drie koffieplantages aansluiting gevonden bij een vierde. De vier plantages hebben een associatie opgericht om gezamenlijk de koffie te verkopen voor betere prijzen. Certificering van de koffie is een volgend punt.

clear
Café del Mar ~ Guatemala Gran Reserva