020 363 93 22  
introfoto
Ingrid de Visser in Guatemala

Om een eerlijk product te kunnen verkopen is Café del Mar naar Guatemala geweest. Met eigen ogen hebben de oprichters kunnen zien hoe groot de groep Quiché indianenfamilies leeft van dag tot dag. Met het inkomen dat zij op de koffielanderijen verdienen kunnen zij amper voorzien in de eerste levensbehoeften. Zij wonen in huisjes van organische materialen, afval en golfplaten of houten planken. De vloeren bestaan uit aarde. Deze aarde verandert regelmatig in modder door de zware regenbuien en gebrek aan afwateringssystemen.

Vaak is er maar één ruimte waarin de hele familie slaapt en waar ook wordt gekookt. De hele familie leeft van de opbrengst van het werk op de koffieplantage, waar de mannen en de vrouwen de rijpe rode bessen van de koffiestruiken plukken. Het plukken is erg arbeidsintensief en wordt alleen toegepast bij Arabica bonen. Een gemiddelde plukker plukt per dag tussen de 50 en 100 kg bessen. Van dit totale gewicht is echter maar 10 tot 20 kg koffiebonen. Koffie wordt geleverd in standaard balen van 69 kg. Een plukker doet er dus drie tot zes dagen over om een baal te vullen. Met deze baal op hun rug lopen ze de vulkaan af naar de drogerij.

Met de aankoop van onze koffie doneert u € 0,75  per kg aan een fonds, dat onder beheer staat van Stichting Solidaridad. Dat is ruim 10 x zoveel als de minimale toeslag die moet worden betaald om het label ‘fairtrade’ te mogen dragen (per baal van 69 kilo ruwe koffie bijna € 5,-). Op deze website kunt u de voortgang van het project volgen waar uw bijdragen aan worden gedoneerd. Met de donaties uit dit fonds zorgt Solidaridad metterdaad en ter plaatse voor efficiëntere koffieproductie en training voor boeren, mannen én vrouwen. Volgens Solidaridad ligt hier de belangrijkste sleutel tot het terugdringen van de armoede.

De koffieboeren kunnen uw steun goed gebruiken

Kenmerken Café del Mar koffie

Zuiver Arabica

De zuivere arabicabonen zijn van hoge kwaliteit. De hoog gelegen plantage en het optimale klimaat zorgen voor een uitgebalanceerde koffieboon, zacht van smaak en met een fruitig accent.

Eigen Fair Trade

De boeren en hun gezinnen verdienen een eerlijke beloning voor hun harde werk. Café del Mar heeft een eigen fair trade concept ontwikkelt in samenwerking met Solidaridad.

Rainforest Alliance

Onze Platanillo en San Marcos koffiemelanges zijn Rainforest Alliance gecertificeerd. 

Vers gebrand

Wekelijks wordt onze koffie op kleine schaal met ambachtelijk vakmanschap en passie gebrand. De tijd tussen het branden en de levering aan u is bijzonder kort.

Sociaal ondernemen

De koffiezakken worden gestickerd bij Scorlewald in Schoorl, een instelling waar mensen met een geestelijke beperking wonen en werken. Vol trots dragen ook zij hun steentje bij aan ons product.