De gemeente Sipakapa is 152 vierkante kilometer groot, het is gelegen op 1970 meter boven zeeniveau. Er wonen in Sipakapa voornamelijk etnische Maya minderheden. De bevolking is arm. Praktisch alle kinderen gaan naar school en 80% van de bevolking kan lezen en schrijven. De bevolking is tweetalig en Sipakapense is een officiële taal die alleen hier gesproken wordt. Het was een zeer rustig gebied waar pas meer dynamiek gekomen is toen er goud gevonden werd. Met de goudwinning zijn ook nieuwe problemen ontstaan en de bevolking is op zoek gegaan naar alternatieven. Uit deze zoektocht is dit koffieproject voortgekomen.
Download Solidaridad verslag 2017
Download Solidaridad verslag 2016
Download Solidaridad verslag 2015
Download Solidaridad verslag 2014
Download Solidaridad verslag 2013
Het Sipakapa koffieproject
Het project is gestart in 2009 als een duurzaam ontwikkelingsalternatief voor inkomen en werkgelegenheid. Het project is actief in 20 dorpjes. Men heeft zelf koffie geprioriteerd. Koffie heeft veel potentieel, het klimaat en de bergen is er geschikt voor goede kwaliteit koffie. Veel mensen kennen de koffie productie van hun werk in andere streken, maar op dit moment is nog weinig koffie. Een van de eerste activiteiten was daarom het aanplanten van nieuwe koffie plantage, waarvoor 5 groepen vrouwen kwekerijen hebben opgezet. Via deze activiteit is het in dit project goed gelukt dat vrouwen actief deelnemen. De kwekerijen produceren nu de tweede ronde van koffieplantjes. Een andere belangrijke activiteit is het opzetten van een boerenvereniging die na afloop van het project een aantal zaken voor de koffie boeren kan organiseren en behartigen. Hierbij kan gedacht worden aan gezamenlijke inkoop van productie middelen (mest ed.), het gezamenlijk verkrijgen van een duurzaamheids keurmerk en het continueren van technische ondersteuning van de boeren. Via een vereniging zijn deze zaken goedkoper te regelen.
Behaalde resultaten
Inmiddels zijn er meer dan 200 mensen actief in het project, waarvan 80 vrouw zijn. Zij worden met name ondersteund met trainingen over koffie productie en daarmee samenhangende thema's. Naarmate er meer concrete project activeiten te zien zijn, worden meer mensen entousiast om mee te doen. Er is een landbouwdag georganiseerd welke zeer goed bezocht werd en waar men veel heeft kunnen leren in de verschillende workshops en lezingen die gehouden werden. De workshops en trainingen voor projectdeelnemers gaan over thema's als opzetten van kwekerijen, nieuwe koffie plantage aanleggen, bemesten, bedrijfsvoering, basis rekenen en voorwaarden voor keurmerken. Er is nu 29 hectaren met koffie beplant. Er zijn reeds meer dan 100 voltijdsbanen en meer dan 650 deeltijdsbanen gecreëerd sinds de start van het project. De vereniging heet ACAS - Asociación de Agricultores y Caficultores de Sipakapa en heeft een kleine winkel.
